Doe de geit weg!

Vandaag in een boek van Claudia de Breij een heel goed verhaal gelezen, dat ik toch even delen. Het is al een oud, Joods verhaal en het geeft zo’n mooi deel van mijn werk als coach weer!

Het gaat ongeveer zo: Een oude, arme Joodse man woont in een heel klein hutje met zijn zwangere vrouw en vijf kinderen. Het hutje is echt heel erg klein, ze kunnen niet voor- of achteruit. De oude man wordt er gek van.
De man gaat voor raad naar de rabbijn. Hij zegt tegen de rabbijn: ‘Ik zit daar in dat kleine hutje. Ik kan geen kant op. Zo’n klein hutje, en dan met vijf kinderen, en mijn vrouw is ook nog zwanger. Wat moet ik doen?’
De rabbijn kijkt hem aan en zegt: ‘Neem een geit in huis.’ De man vindt dit maar een vreemd plan, maar goed, de rabbijn is een wijze man, dus de man doet wat hij voorstelt. Hij koopt een geit. In dat kleine hutje is er dus nu, naast vijf kinderen en een zwangere vrouw, een geit bijgekomen, die er lustig op los poept en plast.

Na een week gaat de oude man helemaal over zijn toeren terug naar de rabbijn. Hij zegt: ‘Ik word nog gekker dan ik al was. Vijf kinderen, een zwangere vrouw én een geit in dat kleine hutje. Wat moet ik doen?’
Zegt de rabbijn: ‘Doe die geit weg.’
De man gaat naar huis, doet de geit weg en is helemaal opgelucht. Hij geniet van de ruimte in zijn hutje. Samen met zijn vijf kinderen en zijn zwangere vrouw.Wij allemaal hebben wel zo’n geit in huis. Als je hem wegdoet, heb je ineens meer ruimte en kun je beter ademhalen.

Weet jij wat jouw geit is? Waarmee vergroot jij de druk op jezelf? Wat moet jij van jezelf, wat uiteindelijk vooral stress oplevert? Is dat de gewoonte om bijvoorbeeld elke week met dat ene stel vrienden af te spreken? Als je dat patroon eens doorbreekt en je voelt opluchting dat je niet ‘hoeft’, dan was dat een geit. Of voel jij je verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen in huis? Misschien geeft het wel een opgelucht gevoel om iets uit handen te geven. Dan was dat een geit.

Een geit nemen, dat hebben we allemaal vaak gedaan. We hebben het alleen niet doorgehad. Als je te druk bent, slecht slaapt, je gestrest voelt, je niet meer leuk voelt: zoek de geit. En doe hem weg.

Veel mensen die bij mij komen, weten niet eens dat ze een geit hebben. Samen ontdekken we er dan vaak wel eentje. Of meerdere. Als coach mag ik jou lekker helpen om die geit op te sporen. Wegsturen zul je dan zelf moeten doen!

 

 

 

Zoek blogbericht op categorie